Surrogatmödraskap: Reseberättelse från Colombia

För Nordic Surrogacy är det viktigt att surrogatprocesserna vi erbjuder är trygga för alla inblandade parter – surrogatmamman, de blivande föräldrarna och barnet. Genom samarbeten med professionella IVF-kliniker och partners erbjuder vi en rad olika program för ofrivilligt barnlösa.

I maj 2023 reste delar av vårt team till Bogotá i Colombia för att besöka våra partners. För vår koordinator Luca var det den första resan till destinationen i rollen som koordinator. Nedan kan du läsa hans reseberättelse.

En molnig onsdag tar vi oss till Arlanda flygplats för att börja vår spännande resa mot Bogotá. Trots att jag en gång tidigare har varit i Colombia, när jag startade min process, har jag en helt ny och positiv känsla som jag delar med mina reskamrater. Det kommer att bli så trevligt att träffa personalen på våra partnerskliniker, att få prata med dem, se hur de jobbar varje dag och få uppleva Bogotá ur en koordinators perspektiv. Dessutom har vi möten med andra partners inplanerade. Till exempel kommer vi att träffa advokaterna som hanterar den lokala juridiska processen i Colombia. Jag ser samtidigt fram emot att träffa några av de nyblivna föräldrarna på plats.

Buenos días, Colombia!

Idag träffar vi Andrea, vår koordinator på plats. Det är hon som guidar våra blivande föräldrar via vår partnerklinik Novafem, när de är i Bogotá. Många av dem som har träffat henne inför eller efter födseln kallar henne för ”ängeln”. Arbetet som hon gör på plats är guld värt!

Vi sitter en hel del av dagen tillsammans för att prata och planera inför kommande födslar. Vi diskuterar också våra interna rutiner, vilka förbättringar vi kan göra och hur vi kan fortsätta erbjuda det bästa vi kan till framtida blivande föräldrar under sin vistelse i Bogotá.

Andrea jobbar – som sagt – väldigt nära vår samarbetspartner Novafem så vi passar också på att gå igenom våra rutiner i det dagliga samarbetet.

Efter jobbet är det dags för att umgås lite. Andrea tar oss runt i La Zona Rosa, ett område som ligger nära båda våra partnerkliniker. Området erbjuder ett brett utbud av shopping och restauranger med både lokalt och internationellt kök.

Dagen därpå, sen 1:a maj är, precis som i Sverige är, en röd dag i Colombia. Vi passar på att besöka La Catedral de Sal de Zipaquirá som är utnämnt till Colombias första underverk. Det är en underjordisk katedral i en saltgruva. Den ligger i Zipaquirá, som ligger ca 1,5 timmar från Bogotá. Vi går igenom de långa tunnlarna, som är vackert upplysta i saltgruvan, för att komma ner till katedralen. Det är en väldigt speciell och fascinerande upplevelse som verkligen rekommenderas om ni har tid under er vistelse i Bogotá.

Travel Story - Nordic SurrogacyEfter den fantastiska utflykten är vi åter i Bogotá för att möta upp nyblivna föräldrar för en lunch.  Vi träffas på Andres Carne de Res, en restaurang i området La Zona Rosa som erbjuder bra mat med rolig upplevelse och livemusik. Där har vi en härlig lunch tillsammans, stämningen är god, flera föräldrar har träffats tidigare under tiden i Bogotá. Detta är en av finaste stunderna vi får vara del av på vår resa, tycker jag.

Jag tystnar och tar en liten stund för mig själv. Det är härliga skratt som svävar i luften runt oss alla. De nyblivna föräldrarna, som bara för några dagar eller veckor sedan väntade på kommande uppdateringar kring sin process, tittar nu med ren glädje på varandras barn för att sedan berätta hur det är att äntligen ha en bebis i sitt liv. Det är så otroligt fint, rörande och en riktigt fantastisk upplevelse!

Nyblivna föräldrar i Bogotá - Nordic Surrogacy

Dagen därpå skiner solen i Bogotá och vi är mycket förväntansfulla: vi kommer snart att träffa embryologerna på vår partnerklinik Novafem. Embryologerna vill visa oss sitt noggranna dagliga arbete för att skapa embryon. De visar oss steg för steg hur den biologiska processen ser ut och vilka förutsättningar de jobbar med för att nå det bästa möjliga resultatet vid varje försök. Det som vi tar med oss från mötet är en bredare förståelse för hur känsligt det här steget i processen är och hur många faktorer som går in i att skapa embryos och en graviditet.

Efter mötet med embryologerna är det dags att besöka de nya lokalerna dit Novafem snart kommer att flytta till. Den nya kliniken ligger i samma område som nu, men lokalerna kommer definitivt att vara större och det kommer att finnas gott om plats för att hantera alla nuvarande och framtida processer. Klinikchefen José Pablo Saffon visar oss runt med uppenbar glädje och stolthet. Trots att det fortfarande är tomma rum och omålade väggar vid vårt besök är det ändå lätt att föreställa sig hur allt kommer att se ut. Receptionen där man välkomnar blivande föräldrar på sin första resa, rummet för ägguttag, rummet för embryoinsättning, rummet för första ultraljudet och mycket mer… Det här är platsen där många drömmar kommer att bli verklighet!

Möte med kliniken Novafem och teamet av embryologer - Nordic Surrogacy

Varje dag är schemat fullbokat med nya intressanta möten. På förmiddagen träffar vi alla administrativa medarbetare på Novafem. Det är de vi har daglig kontakt med för allt som gäller uppdateringar kring varje process, från processens början till slut. Vi träffar även några nya medarbetare då Novafems team växer för att ge blivande föräldrar och surrogater en ännu bättre process. Vår koordinator på plats, Andrea, är också med eftersom många uppdateringar dagligen delas med henne.

Administrativa teamet på Novafem - Nordic Surrogacy

Klinikchefen José Pablo välkomnar oss alla varmt. Han följer processerna personligen och finns alltid tillgänglig om frågor dyker upp. Därför är han också med oss under dagen. Vi utvärderar och kollar på möjligheter att tillsammans utveckla våra rutiner för ytterligare förbättra samarbetet.

På eftermiddagen träffar delar av oss advokaterna som tar hand om den lokala juridiken i Colombia för alla nyblivna föräldrar. De har en stor del i att skapa trygghet för föräldrarna när de ska åka hem med sina nyfödda barn.

Möte advokaterna - Nordic Surrogacy

Jag åker i väg för att träffa personalen på vår andra partnerklinik i Bogotá, Celagem, där jag koordinerar många processer som vi har på Nordic Surrogacy. Det är första gången för mig som jag är där och det känns så spännande att äntligen personligen få träffa läkarna som har hand om processerna istället för via våra digitala veckomöten.

De välkomnar mig med stora, varma kramar, och de visar mig sedan runt i lokalerna och presenterar mig för personalen på kliniken. Det är så intressant och roligt att kunna se var varje steg i processen sker och vem som är ansvarig för dem. Innan jag åker från Celagem har jag och läkarna veckans uppdateringsmöte och jag får de uppdateringarna på processerna och svar på mina frågor direkt på plats.

Celagem - Nordic Surrogacy

Det har varit en lång men mycket produktiv dag! Jag åker tillbaka till de andra och vi tar oss ut på stan för en smaklig colombiansk middag. Vi fortsätter att ha tur med vädret, det är en mild och trevlig kväll och det är bara att njuta av den och musiken som ekar på gatorna som vanligt.

Nästa dag börjar med en träff med ansvariga på sjukhuset Eusalud, ett av förlossningssjukhusen där kontrollerna under graviditeten samt födslar sker. De berättar för oss om rutinerna vid kontroller under gravidetet, om rapporterna vi får vid ultraljuden samt om rutinerna vid och efter födsel.

På eftermiddagen träffar vi medarbetare på Ambar Foundation. Det är en stiftelse som är surrogaternas stöd under processen. De står i tät kontakt, följer med på läkarundersökningar, inför förlossning och säkerställer att allt fungerar smidigt och är tryggt för dem under processerna. Stiftelsen spelar en viktig roll i varje process.

Ambar Foundation - Nordic Surrogacy

Vi har nått den sista dagen av denna fantastiska resa. Ikväll kommer vi att resa hem men innan vi gör det gör vi en liten tur på några hotell och lägenhetshotell som rekommenderas till blivande föräldrar som kommer att åka för första resan eller för födsel av sitt barn. Vi kikar på området, på läge och på olika alternativ och prisnivåer så att vi kan sortera dem efter olika behov och standards. Vi hinner också med en kort utflykt till området Usaquen.

Reseberättelse - Nordic Surrogacy

Nu är det dags att åka hem. Det har varit en fantastisk resa som har uppfyllt alla våra förväntningar och ännu mer! Vi reser hem med fina minnen, inspiration och djupare kunskap kring allt som ligger bakom varje steg i process. Framför allt reser jag hem med starkare band med varje part som är inblandad i våra samarbeten för att leverera det bästa vi kan för lyckosamma processer. Vi tackar Bogotá för denna gång också och alla som vi har träffat och som har gjort våra dagar i Colombia så speciella och intressanta! Gracias y hasta luego!