Surrogatmödraskap hjälpte Charlotte och Johan att förverkliga drömmen om en familj 

Surrogatmödraskap hjälpte Charlotte och Johan att förverkliga drömmen om en familj - Nordic Surrogacy

Vägen fram till att bilda familj är sällan spikrak och kan ibland kantas av flera års ofrivillig barnlöshet. För Charlotte och hennes man Johan uppfylldes drömmen om en familj till slut via surrogatmödraskap. I januari 2020 blev de stolta föräldrar till tvillingarna Ingrid och Alfred.

–Vi inledde vår resa med att försöka bli gravida på egen hand. Efter ett år sökte vi oss till en IVF-klinik, där vi genomförde flera IVF-försök med mina ägg och Johans spermier. Ett av provsvaren visade att jag hade en väldigt dålig äggreserv och att mina ägg var av dålig kvalitet. Därför bestämde vi oss för att försöka bli gravida med ägg som donerats från en annan kvinna, säger Charlotte. 

Det donerade ägget befruktades med Johans spermier och embryot fäste i Charlottes livmoder.  

–Jag var överlycklig över att för första gången i mitt liv vara gravid. Efter två veckor började jag blöda och mitt första missfall var ett faktum. Det var väldigt tungt. Vi gjorde flera försök i Sverige och därefter med en äggdonator i Finland. Totalt ett tiotal försök. Vårt nästa steg var embryodonation i Lettland. Jag fick flera missfall på vägen. Det var tufft. Vi försökte tänka positivt, blicka framåt och fortsätta visualisera målbilden att vi en dag skulle bli föräldrar, säger Charlotte. 

Genomgick surrogatprocess i Ukraina 

Ett par år in i resan mot att bilda familj diagnostiserades Charlotte med en kronisk reumatisk sjukdom. Hon behövde medicinera regelbundet för att klara av vardagen. Problemet var att hon inte kunde inleda behandling så länge hon försökte bli gravid. 

–När jag var så dålig att jag behövde hjälp för att kunna resa mig från soffan eller sängen, insåg jag att min kropp inte skulle klara av att bära ett barn igenom en hel graviditet. Jag behövde börja min läkemedelsbehandling. Efter ett tag landade vi därför i att en surrogatprocess var en möjlighet för oss att bilda familj, säger Charlotte.  

2017 fick paret kontakt med Nordic Surrogacy. De var redo att inleda surrogatprocessen. Under processen fick de byta äggdonator och så småningom även surrogatmamma, men tredje gången gillt gick allt enligt plan. Till slut matchades de med Alla, kvinnan som bar deras tvillingar.  

Blev tvillingföräldrar 

 –Vi flög till Ukraina flera gånger under graviditeten. För oss var det viktigt att lära känna vår surrogatmamma och kontinuerligt följa graviditeten på plats, i tillägg till informationen som delades via Nordic Surrogacy. När våra tvillingar föddes kändes det fantastiskt, det var ett otroligt ögonblick som jag alltid kommer att bära med mig, säger Charlotte, som idag arbetar som koordinator på Nordic Surrogacy.  

–Det känns otroligt meningsfullt att stötta andra som vill bli föräldrar via en surrogatprocess. Jag kan dela med mig av de erfarenheter jag samlat på mig under mina år som ofrivilligt barnlös. Varje resa är unik och jag vet hur viktigt det är att känna sig trygg under tiden, säger Charlotte. 

Läs hela artikeln på folkhalsasverige.se