Surrogat var enda alternativet efter cancerdiagnosen

Surrogat var enda alternativet efter cancerdiagnosen - DN.se - Nordic Surrogacy

Ida Johanssons, 36, gamla cancerdiagnos hindrade henne och maken Alexander, 36, att nå adoptionskraven. Till slut bestämde de sig för att skaffa barn genom en surrogatmamma i Ukraina. 
– Vi hade en dröm och detta var till sist vårt enda alternativ, säger Ida Johansson. 

Ida Johansson var 25 år gammal och hade precis fått barn när hon fick diagnosen livmodershalscancer. Hennes livmoder opererades bort och kort efter bröt Ida Johansson upp med barnets pappa. Några år senare träffade hon en ny man, Alexander Johansson som också hade en son sedan ett tidigare förhållande.

Läs mer om surrogatmödraskap i Ukraina

Anlitade Nordic Surrogacy för surrogatmödraskap

Paret kontaktade agenturen Nordic Surrogacy som mot betalning arrangerade ett surrogatmoderskap på en klinik i Kiev, Ukraina. Kraven som kliniken ställde var att Ida och Alexander Johansson var gifta och att det fanns medicinska skäl till att de inte kunde få barn.

Fyra månader senare efter att Ida Johansson gjort en IVF-behandling och hennes ägg hade plockats ut fick paret en surrogatmamma, som kliniken själv valt ut.

– Vi ville träffa henne innan vi satte igång. För oss var det viktigt att fråga om hon gjorde detta av egen fri vilja och träffade henne på kliniken. Hennes man och dotter träffade vi aldrig och deras dotter var i skolan.

Ida och Alexander Johansson fick möjligheten att ta reda på kön och om det fanns ”defekter” i embryot.

– Vi ville inte veta. Vi tänkte att man gör ju det inte i Sverige, så varför skulle vi kolla embryot där?

Kvinnan fick genomgå en fem veckors behandling innan embryot sattes in, som misslyckades vid första försöket.

– Vi fick vänta ett halvår inför det andra försöket eftersom hon skulle få vila. På nyårsafton 2018 gjordes det andra, elva dagar senare fick vi veta att vi var gravida.

Läs hela artikeln och se videointervju på DN.se

Foto ovan: Malin Arnesson, DN

Ida med nyfödda bebisen i Ukraina på bilden nedan.

Ida med nyfödda bebisen i Ukraina - Nordic Surrogacy

Foto ovan: privat