Utgå aldrig från att någon valt att bara ha ett barn. Det kan finnas en lång och smärtsam kamp som du inte känner till.
Aftonbladet: Jag var beredd på att frågan kunde komma. Jag hade övat in ett svar och visste precis hur jag skulle le och snabbt byta ämne. Många förstod inte alls hur frågan ”Ska ni skaffa syskon?” kunde vara laddad.
Mellan 10 och 15 procent av alla par drabbas av ofrivillig barnlöshet, det vill säga de har försökt bli med barn under minst ett år utan att lyckas. De flesta människor har i dag koll på att barn och barnlängtan kan vara en känslig fråga. Att barn inte är något man ”skaffar” utan något som många får kämpa för i många år, och vissa aldrig får.
Många kämpar med att få barn
När det gäller frågor om syskon verkar få ens känna till sekundär barnlöshet, svårigheten att få flera barn. Många tar för givet att en person som har fått barn en gång kan bli gravid igen. Men för en del föräldrar är det flera års kamp. Det är något som ofta inte syns bakom de där glada uppdateringarna med ultraljudsbilder på sociala medier. För några handlar det om år av försök, omgångar av hormonbehandlingar och ibland även stora ekonomiska skulder.
I Sverige får par och ensamstående som lider av ofrivillig barnlöshet hjälp att skaffa ett barn via den offentliga sjukvården. Om man vill ha syskon får man bekosta det själv. Och det kan bli dyrt. I grupper på Facebook kan man läsa om par som belånat sin bostad och dragit på sig andra typer av skulder för ha råd med behandlingar. En omgång med provrörsbefruktning (IVF) kostar omkring 35 000 kronor.
Finns det egentligen något bra svar på frågan om att skaffa barn? Ska man berätta om hormonsprutorna? Eller om klinikernas olika sannolikhetsberäkningar på hur många behandlingar det kommer att ta innan man statistiskt sett kanske blir gravid?
Jag vet av egen erfarenhet att det är svårt att ens tänka så här sakligt när man är helt hög på östrogen och progesteron och alla känslor ligger utanpå. Därför hade jag övat in mitt standardsvar som var redo när frågan kom.