Skatteverket har fördröjt nyfödda Cleo i Ukraina • Domstolstrots?

Anneli och Navid Diehl med Cleo född av surrogatmamma i Ukraina - Nordic Surrogacy

Navid och Anneli Diehls dotter Cleo föddes av en surrogatmamma i Ukraina. Men när den nya familjen skulle resa tillbaka till Sverige stötte de på patrull i form av Skatteverket. De menade att den nya familjemedlemmen inte kunde få ett eget tillfälligt personnummer. 
– Jag tycker att det är oacceptabelt, säger Navid Diehl till SVT Nyheter (svt.se).

Staffan Sörensson är partner på Nordic Surrogacy, jurist och expert på surrogatjuridik. Han menar att följderna för en familj riskerar att bli ödesdigra.

– Det är väldigt egendomligt. Skatteverket gör en vansinnig tolkning av svensk lag, säger han till Dagens Nyheter (dn.se).

– Konsekvenserna blir allvarliga. Det skulle kunna innebära att en familj kan tvingas stanna i ett halvår, upp till ett år, i väntan på processen. Vissa kan ha barn kvar i Sverige från tidigare förhållanden och liknande. Det blir förödande.

Under torsdagen, samma dag som DN kontaktat Skatteverket, kommer beskedet att båda barnen plötsligt får samordningsnummer – och att familjerna nu kan få pass till sina barn och åka hem.

Är det för att Skatteverket har kontaktats av DN?

– Nej, så är det inte. Varje fall bedöms enskilt av våra handläggare, med stöd av vår juridiska avdelning, säger sektionschefen Peter Dahlberg.

– Det var det fräckaste. Jag blir lika provocerad av det agerandet, som av deras tidigare svar till oss. Det är väldigt tydligt att de ändrar sig på grund av att ni ringt, säger Cleos pappa Navid Diehl.

Så beskriver Anneli läget på sin blogg Surrogatresan:
”Vi hade också tät kontakt med Emma från Napoleon som bad oss kontakta familjerätten i Nacka för att se om de kunde hjälpa oss. Men dit hann vi aldrig.

För plötsligt får vi ett mail av journalisten på DN som pratat med skatteverket och där Skatteverket sagt ”De ska få ett samordningsnummer idag och det har aldrig varit tal om något annat.”

Vaddå ”inte tal om något annat”? Skatteverket, en statlig myndighet, ljuger alltså för media. Det finns ju dokumentation både hos oss, hos våra jurister och hos ambassaden att det inte stämmer. Att de obstruerat mot vår dom och att vi måste vänta tre veckors laga kraft, trots att domen säger annorlunda.”

Nordic Surrogacy har under åren jobbat för att en surrogatprocess ska vara tillgänglig för alla utan avgränsningar avseende sexuell läggning, kön, religion etc. Vi är med och för kampen angående lagstiftningen i Sverige via informationsträffar med politiker, debattartiklar i diverse tidningar och gör framträdanden i TV och radio.

Läs mer om hur Nordic Surrogacy arbetar med politiker och Riksdagen för att förbättra villkoren för barn och föräldrar i en surrogatprocess

Läs hela berättelsen på Annelis blogg Surrogatresan

Läs DNs utförliga beskrivning av ärendet

Läs SVTs nyhet här

Se video nedan där våra jurister Staffan Sörenson och Emma Dahlén berättar om hur den juridiska processen går till när barn föds genom surrogatmödraskap i Ukraina

Kontakta oss gärna via formuläret om du vill veta mera om surrogatmödraskap i Ukraina eller andra länder.