Så får du barn med hjälp av en surrogatmamma

Så får du barn med hjälp av en surrogatmamma- Nordic Surrogacy

(SvD) Två män från Sverige väntar sitt första barn och bor hemma hos kvinnan som ska föda det. Det är tredje gången de är på besök sedan befruktningen. Mitt i middagsstöket intervjuar ledarsidans Lydia Wålsten dem om hur processen ser ut

Berätta om dig själv.

– Jag är en borgerlig kärnväljare någonstans mellan Moderaterna och Centerpartiet. Jag är i 35-årsåldern och bor i Stockholm. Jag är gift med en man som arbetar i säkerhetsbranschen och själv jobbar jag i näringslivet.

Varför blev det surrogatmödraskap för er?

– Det är egentligen det enda sättet att få barn som homosexuell i dag. Det är väldigt svårt att adoptera. Om du får adoptera får du ofta väldigt sjuka barn som inte har långt kvar.

– Vi funderade på att skaffa barn med ett tjejpar men risken är att det blir rörigt med fyra föräldrar. Allt bygger på att båda paren håller ihop de kommande 18 åren.

Läs mer om surrogatmödraskap i USA

Hur bestämde ni vilket land ni skulle åka till?

– Det finns lite olika länder, Indien, Mexiko. Men i USA är det extremt reglerat och vanligt.

– Det är många saker som ska klaffa. Då vill man inte ha ett land där man behöver muta någon för att komma till sjukhuset.

Hur länge funderade ni?

– Vi har alltid velat ha barn men när vi hade bestämt oss gick det ganska fort, ett halvår innan vi skrev på kontraktet.

Är det lagligt i dag?

– I USA är det helt lagligt i vissa delstater.

– Man ställer vissa krav på kvinnan som ska bära barnet. Hon måste vara gift och ha egna barn.

– En förutsättning är också att hon har en sjukförsäkring som täcker graviditeten.

Hur går det till?

– Först tar man kontakt med en agentur. Då får man göra ett psykologiskt test via Skype på 1,5 timme. Man måste vara mellan 25-50 år för att bli antagen till deras program.

– Sedan gör man en lång kontaktannons. Vi lade upp tio bilder på oss själva och skrev ett personligt brev där vi berättade om vår barnlängtan och vår eviga tacksamhet mot den kvinna som ställer upp.

– Sedan matchar agenturen oss mot de kvinnor som finns.

– Det kan det ta upp till ett år, men vi fick vi två kvinnor som var intresserade inom några veckor. Då Skypeade vi med dem och bestämde oss för den ena kvinnan som var i 30-årsåldern.

Vad är det för typ av kvinnor?

– De är medelinkomsttagare.

Var det inte svårt att säga nej till en av dem?

– Det är agenturen som har all kontakt. Allting som har med pengar och juridik att göra sköter agenturen.

Vad händer sedan?

– Sedan väljer man en äggdonator. Det är en annan kvinna än den som ska bära barnet. Man bestämmer när hon ska donera ägg, ägget befruktas och när embryot är fem dagar gör man en IVF-behandling.

Hur väljs äggdonatorn?

– Man väljer ur en katalog, det ser ut som Facebook ungefär. Det finns tusentals.

– Det är ett ömsesidigt val. Folk har olika krav. Vissa vill vara öppna, andra vill vara anonyma. Vissa vill inte donera ägg till homosexuella eller ensamstående.

– Vårt krav var att kvinnan kunde tänka sig att ha kontakt med barnet i framtiden.

– Sedan skriver man ett kontrakt i vecka 20 som säger att man förbinder sig till att bli förälder till barnet när det föds. Det är särskilt viktigt för surrogatmamman att det inte finns några frågetecken kring vem som blir förälder.

– En domare måste sedan godkänna kontraktet.

Läs hela intervjun på Svenska Dagbladet

Du behöver godkänna statistik och marknadsföringscookies för att se denna video.

Kristen, en av våra surrogatmammor i USA berättar om varför hon valde att bli surrogatmamma ❤️ (videon ovan)