”Jag har varit ofrivilligt barnlös hela mitt vuxna liv”

Jag har varit ofrivilligt barnlos hela mitt vuxna liv - Nordic Surrogacy

Emy Cederblad var 14 år när hon fick reda på att hon har Turners syndrom, vilket innebär att hon saknar den kvinnliga x-kromosomen och varken har äggledare eller äggstockar. För mama beskriver Emy hur det var att aldrig komma in i puberteten, sin längtan efter barn och den uppgivna väntan att stå i kö för äggdonation. – Sorgen över att inte känna genuin glädje när vänner och familj blir gravida är skamfull.

”Du kommer inte utvecklas”, säger den ena sjuksköterskan som sitter mittemot mig och mina föräldrar. Sköterskan bredvid fyller snabbt i: ”Men det kommer vi kunna hjälpa dig med”.

Jag var fjorton år gammal när jag fick beskedet att jag har Turners syndrom. Det var skolsköterskan som hade fattat misstankar om att något inte stämde, då jag var kort till växten och inte hade minsta tillstymmelse till pubertet. Turners syndrom innebär att delar av, eller hela, x-kromosomen saknas. Det är bara flickor som kan drabbas av Turners syndrom, vilket kan medföra en rad sjukdomar, vanligast är hjärtsjukdomar, och ofta saknas äggstockar eller äggledare.

Läs hela artikeln på Mama.se