Hon vill bli surrogatmamma för att hjälpa andra

Hon vill bli surrogatmamma för att hjälpa andra - Nordic Surrogacy

(SVT.se) Cassandra Saleh kämpade i flera år innan hon blev gravid. Nu vill hon hjälpa andra att få barn, genom att bli surrogatmamma.

– Jag vet själv hur det är att inte kunna få egna barn och gråta på nätterna. Vi började titta på surrogatmödraskap, men det var dyrt och inte heller lagligt i Sverige, berättar hon i en intervju med SVT:s Agenda.

Vill hjälpa andra barnlösa par

I flera år kämpade Cassandra Saleh och hennes man för att bli gravida och i dag har de ett barn. Under graviditeten fick hon kontakt med en surrogatmamma i USA som berättade om sina erfarenheter av att bära barn åt andra.

Efter det började hon göra egen forskning i ämnet. Lärdomarna därifrån – i kombination med att hon ville hjälpa andra par som, precis som hon, längtat efter barn – gjorde att hon bestämde sig. I dag vill hon själv bli surrogatmamma. Cassandra Saleh är tydlig med att detta är något hon vill och inget hon är tvungen till.

– Att man kan ge en del av sitt eget liv till att hjälpa någon annan att få sin dröm uppfylld, för det är ju en dröm att ha barn för vissa. Man gör en väldigt osjälvisk gärning och offrar mycket för att någon annan ska bli lycklig.

Tillåtet att vända sig utomlands för att hitta en surrogatmamma

2016 sa en statlig utredning nej till att införa altruistiskt surrogatmödraskap i Sverige, men det är tillåtet att vända sig till utlandet för att hitta en surrogatmamma.

I somras lanserade Moderaterna en kampanj för att ändra lagen och tillåta altruistiskt surrogatmödraskap.

– Jag som kvinna vill ju ha rätt till min kropp. Jag säger ja till det här och jag hoppas att politikerna gör det här lagligt. Säger de nej till kvinnor som vill det här blir det på ett sätt om att de kontrollerar våra kroppar.

Läs mer: Vem blir surrogatmamma och varför

Bör krävas omfattande utredningar om surrogatmödraskap

Eftersom det i Sverige i dag inte är tillåtet för sjukvården att utföra de behandlingar som krävs för surrogatmödraskap har Cassandra Saleh anmält sitt intresse till en utländsk klinik och väntar på svar. Hon menar att den som ger sig in i det här måste ha övervägt saken noga och länge och genomgått omfattande psykiska och fysiska utredningar. Det här är inte för vem som helst.

Tänk om du ångrar dig, vem tycker du ska bestämma över vad man gör med barnet?

– Jag tycker att biologiska föräldrarna ska ha rätten att bestämma över sitt barn. Om det inte finns en fara för mitt liv så bör det inte finnas några anledningar till att avbryta graviditeten.

Se filmklippet och intervjun med Cassandra på SVT.se

Du behöver godkänna statistik och marknadsföringscookies för att se denna video.

Kristen, en av våra surrogatmammor i USA berättar i videon ovan om varför hon valde att hjälpa ofrivilligt barnlösa ❤️