Gunhild och Thomas valde surrogatmödraskap i Ukraina

– Hej, jag heter Gunhild och är mamma på till vår son Hubert som vi precis kommit hem med ifrån Kiev i Ukraina. Min man heter Thomas och är pappa till lilla Hubert som föddes den 12 augusti i Kiev.

Det var en fantastisk resa måste jag säga. På många sätt en helt magisk resa för oss två.

Varför valde ni surrogatmödraskap?

Gunhild och Thomas valde surrogatmödraskap i Ukraina- Nordic Surrogacy

När man väljer en surrogatprocess så är det för att man är ofrivilligt barnlös, det är inget man väljer i första hand.

När man väljer en surrogatprocess så är det för att man är ofrivilligt barnlös, det är inget man väljer i första hand utan en sista möjlighet, när alla andra val, alla dörrar har stängts.

Då är det skönt att det finns en sista möjlighet. Det var faktiskt min mamma som kom på och upptäckte den möjligheten och tipsade oss.

Om man ska göra en lång historia kort så har vi en fasanfullt många år av ofrivillig barnlöshet bakom oss. Och egentligen gått igenom allt man kan göra för att få barn men trots det så har vi inte lyckats förrän den här möjligheten med surrogatmödraskap dök upp.

Vi gick till ett kontor på Södermalm och pratade med en svensk kille som har gjort processen själv och det kändes otroligt skönt och tryggt. Att sitta ner med en svensk kille och prata svenska som gjort hela resan själv. För det är ny mark.

I början känns det stort och obegripligt. Jag kommer ihåg… som du sa så var det din mamma som kom med förslaget till oss. Det är klart att det krävdes lite betänketid.

Jag med mina tre barn sedan tidigare var tvungen att stanna upp -Vad innebär det här. Kolla på nätet, läsa, prata med organisationen som hjälpte oss för att förstå mer i detalj vad det här innebar för oss.

Det är mycket tänk… och många funderingar. Men det är också en lättnad. Att det finns en möjlighet om man inte har lyckats själv.

Även om vi pratat om det under alla år som vi har försökt, så fanns det ingen möjlighet, jag kunde inte släppa tanken om att bli mamma.

En sak vi pratat mycket om är att man inte bär barnet själv de nio månaderna. Att man inte får känslan av att vara gravid. Får vår del så var det en stor tröskel som vi skulle över.

Hur blev det Ukraina som destination?

På våg till kliniken i Kiev - Nordic Surrogacy

Det är en kombination av olika orsaker: Det är geografiskt nära Sverige och Stockholm där vi bor. Jämfört med till exempel Colombia, USA, Georgien. Ja och det tyckte vi väl kändes lite tryggt. Att det var så nära hem.

Superimponerad av nivån på sjukvården, dom vi kom i kontakt med. Både sjukhusen, sköterskor, doktorer. Överläkare får vi inte glömma att nämna.

Gunhild och nyfödda bebisen på sjukhuset i Kiev - Nordic Surrogacy

Det var väldigt professionellt de var väldigt trevliga men också tillmötesgående. Vi fick en känsla av att de var duktiga, att de visste vad de höll på med. Så man känner sig väldigt trygg i hela processen.

Vi frågade många olika frågor på kliniken. På alla sätt kändes det tryggt. Sen gillade vi också den definitiva lagstiftningen i Ukraina omkring surrogatmödraskap. Att den är så tydlig och inte går att misstolka kändes skönt för oss.

Vetskapen att surrogatmamman blir väl omhändertagen i hela processen. Det känns också väldigt viktigt.

Hur upplevde ni Kiev?

Thomas och Gunhild som turister i Kiev - Nordic Surrogacy

Det är absolut en fantastisk stad och kul att se hur den är i förändring. En blandning av nytt och modernt men också det gamla, den kommunistiska speglingen av Ryssland. Det är fascinerande att kunna se det. Samtidigt som man ser tillväxten av det moderna.

De ukrainarna vi träffade var väldigt hjälpsamma, tillmötesgående, trevliga. Alla pratade inte engelska men man löser det. Många unga pratar engelska och på restauranger pratade man engelska.

Det är nära Stockholm. Det tar ungefär 3 timmar att flyga. Direktflyg kan man flyga faktiskt.

Man har en fantastiskt generös prisbild. Det är en ganska billig stad att vara i.

Några råd till blivande föräldrar?

Gunhild med barnvagn i parken i Kiev - Nordic Surrogacy

Ha tålamod. Det löser sig. Det känns intensivt i vissa lägen men det löser sig – det kommer att gå bra 😊

Min känsla är att det kändes otroligt främmande i början. Men något som i från början känns så främmande blir så naturligt med resans gång.

Det tar jag med mig. En bra rekommendation. Och nu när man sitter här med lilla Hubert en dryg månad gammal då känns det helt naturligt. Tre månader är det faktiskt!

/Gunhild och Thomas

Läs mer om surrogatmödraskap i Ukraina

Anmäl dig till kostnadsfritt webinar om ofrivillig barnlöshet och surrogatmödraskap