Fryste ägg och blev gravid mot alla odds

Fryste ägg blev gravid mot alla odds - Nordic Surrogacy

Det började med en knöl i bröstet och slutade med en bebis i magen – mot alla odds. 2017 drabbades Sara Lagerholm, då 37 år, av bröstcancer. I samband med behandling mot tumören erbjöds hon att frysa ner ägg. Trots små chanser blev Sara gravid. 

– Läkaren frågade om vi ville ha fler barn, och vi satt där som två frågetecken, säger hon om det svåra beslutet. 

Våren 2017 var det mycket som hände i Sara Lagerholms liv. Hon skulle precis börja jobba efter att ha varit mammaledig. Familjen som bor i Anderslöv i Trelleborg återgick till vardagslivet med allt vad det innebar men mitt i allt fick Sara ont i ena bröstet.

Det första Sara och henens man fick veta när de senare togs emot på bröstmottagningen var att hon hade fått förkalkningar i hela bröstet men att det inte rörde sig om cancer. De kände sig lättad trotts att förkalkningarna innebar att hela bröstet behövde opereras bort.

– Det var en sorg i sig, men jag klamrade mig fast vid att det ju i alla fall inte var bröstcancer.

Operationen genomfördes och samtidigt undersökte man lymfkörtlar i armhålan för att se om det var någonting mer som var fel.

Då kom chockbeskedet: Sara hade HER2-positiv bröstcancer.

Ställdes inför valet att skaffa fler barn eller inte

Cancern var aggressiv och snabbväxande. Sara och hennes man översköljdes med information. Det var bråttom och Sara behövde börja med cellgifter omgående.

I samband med samtalet erbjöds Sara även att göra ett så kallat äggplock, ett ingrepp för att kunna spara ägg innan den tuffa cancerbehandlingen skulle påbörjas.

Beslutet var stort att ta, båda kände sig förvirrade men tackade ja för att inte behöva ångra någonting längre fram i livet.

Äggplockningen innebar risker 

Sara var inför äggplocket tvungen att ta sprutor och hormoner för att kunna få så många ägg som möjligt och öka chansen till barn. Men processen innebar risker för Sara och hon var orolig och rädd.

När det var dags för äggplock fick man ut sju ägg. Äggen befruktades innan de frystes ner. Men bara ett ägg klarade hela processen. En chans.

I mars 2020 fick Sara möjlighet att göra uppehåll med medicinerna för att försöka bli gravid. Hon kände sig ändå tveksam till om kroppen verkligen skulle klara av en graviditet.

– Vi visste att det inte var så stor chans att det skulle bli någonting, men vi ville ändå försöka.

Kunde inte tro sina ögon 

För att förebygga risken för återfall skulle Sara behöva ta mediciner i ett par år till. Anhöriga och Saras onkolog avrådde henne från att avbryta medicineringen och försöka bli gravid. Men efter allt Sara gått igenom ville hon testa.

Hon gjorde flera ändringar i sitt liv gällande kost och hälsa för att förbereda kroppen så gott hon kunde. Det dröjde till den sjunde december till man kunde sätta in ägget, det enda paret hade.

Efter flera veckor av känslor och väntan tog Sara ett gravidtest. Det visade positiv.

Läs hela artikeln här på expressen.se