Efter år av tårar – de fick adoptera från Sydafrika

Efter år av tårar – de fick adoptera från Sydafrika - Nordic Surrogacy

Nio års väntan, tårar och spruckna förhoppningar. Erick och Anders är ett av få manliga par som adopterat ett barn från utlandet. De berättar för SvD om längtan, mötet med sonen – och tankarna inför framtiden.

Det är två glada föräldrar som berättar om sin mångåriga längtan, som Anders tidigare har skrivit om på sin Facebooksida. Hur han hade räknat bort möjligheten att bli pappa – tills Erick kom in i hans liv och sa: ”Vi kommer att bli föräldrar – inget kan stoppa oss.”

Sedan 2003 har det varit tillåtet för samkönade par i Sverige att adoptera barn. Men det är fortfarande mycket ovanligt att ett gift par i Sverige bestående av två män, utan anknytning till landet, adopterar internationellt. De två länder som i dag samarbetar med Sverige och som tillåter samkönade föräldrar är Colombia och Sydafrika.

Hittills har totalt tre adoptioner till tre manliga föräldrapar genomförts – Anders och Erick är det tredje paret. Ytterligare en adoption till ett samkönat kvinnligt par har förmedlats.

Processen har varit lång. Först ställde sig paret i kö, sedan väntade de på att Erick skulle fylla 25 år, en grundregel för att få adoptera. Därefter gick de föräldrautbildning, innan de skickade in ansökan till Sydafrika.

Till slut, hösten 2018, efter två och ett halvt års väntan, kom beskedet: Ni får adoptera en pojke som heter Alex.

Läs hela intervjun här på SvenskaDagbladet.se