Reseberättelse från Bogotá

Gruppbild_novafem - NordicSurrogacyFör Nordic Surrogacy är det viktigt att surrogatprocesserna vi erbjuder är trygga för alla inblandade parter – surrogatmamman, de blivande föräldrarna och barnet. Genom samarbeten med professionella IVF-kliniker och partners erbjuder vi en rad olika program för ofrivilligt barnlösa. I början av november reste delar av vårt team till Bogota, Colombia för att besöka våra partners. Nedan kan du läsa vår rådgivare Jonas berättelse om resan.

En fredagskväll i början på november går resan mot Bogotá i Colombia. Spännande – inte minst eftersom det är den första resan till Colombia för flera i teamet. Syftet med resan är att fördjupa och förbättra våra relationer till befintliga samarbetspartners och för att lära oss mer om staden dit så många av våra blivande föräldrar åker för sin surrogatprocess.

Vi reser i god tid för att ha hela helgen på oss att acklimatisera oss till höjdskillnaden. Bogotá ligger hela 2600 meter över havet och det är inte ovanligt att man reagerar på höjdskillnaden eller till och med får höjdsjukan. För att det ska bli meningsfulla möten har vi alltså byggt in lite luft i schemat. Vi känner av att det emellanåt är tungt att andas och att vi lättare blir andfådda men i stort mår vi bra från start och under resten av resan.

Den första etappen av resan är mellan Arlanda och Paris. Efter en kort mellanlandning tar oss nästa plan vidare till Bogotá. En ca 11 timmar lång flygning och vi landar vid 22-tiden lokal tid. Ni som redan varit i Bogotá vet hur smidigt det är med transportservice med Vanessa som chaufför. Den här gången testar vi transporten som hotellet erbjuder och det funkar perfekt. Vi möts av vår chaufför i ankomsthallen och ca 30 min senare kommer vi fram till hotellet. Till skillnad från Vanessa talar vår chaufför inte engelska, men teckenspråk och hjälplig spanska funkar bra.

Hotel bogota - NordicSurrogacy

Vi är i Bogotá för att utforska och förbättra vår service gentemot blivande föräldrar. Därför har vi bokat boende på Jazz Apartments vid parken El Virrey, där ingen av oss tidigare bott, men som andra blivande föräldrar rekommenderat. Det är ett centralt beläget boende och nära till klinikerna, shopping, restauranger och för gröna och sköna promenader i parken. Området är aktivt och många Bogotábor motionerar, promenerar sina hundar eller leker med barnen i och runtom parken.

Efter incheckning kan vi äntligen lägga oss och sova i ett par timmar. Rummen är rena, fina och med ett litet kök. Vår koordinator på plats, Andrea, har förberett små välkomstpresenter till oss. Så omtänksamt och precis så som vi känner henne ❤️

Detta är ett boende för blivande föräldrar som är ute efter ett bekvämt och luftigt standardboende när de hämtar sitt barn. Det finns ingen möjlighet att tvätta kläder på rummet men det finns en tvättservice. Det finns möjlighet att låna spjälsäng på hotellet för att ställa på rummet. De flesta i personalen talar engelska så det är enkelt att kommunicera.

Frukost i matsalen ingår och efter en hel natts sömn möts teamet vid frukostbuffén. Den erbjuder en blandnings av bröd och bakverk, bred variation av exotiska frukter, juice och varmt kök. Omelett och äggröra görs på beställning och är väldigt gott.

Helgen tillbringar vi med att utforska närområdet kring hotellet och en längre promenad mot Mercado de las Pulgas i Usaquén. Något orutinerat fastnar vi dock på ett köpcentrum när vi överraskas av att himlen öppnar sig och ihållande hällregn.

I Bogotá kan man uppleva alla årstider på en dag. Under november är det regnperiod och under hela vår vecka är det fint och soligt på förmiddagen och börjar regna framåt tvåtiden. Efter att ha fastnat i regnet första dagen skaffar vi oss paraplyer som vi kommer ihåg nästan alla dagar 🙂

Novafem - NordicSurroacy

Under helgen smiter vi in på ett oannonserat besök för att hälsa på Claudia på Novafem. Hon är koordinatorn som är övergripande ansvarig för processerna på Novafem och den ni möter när ni är här på det första klinikbesöket. Vi har med oss massor med hälsningar till henne från blivande föräldrar. Det känns väldigt bra att de tänker på henne med sådan värme! När vi berättar det för henne säger hon: ”Jag älskar att välkomna blivande föräldrar från ”Nordic”! Det är viktigt för mig att de känner sig välkomna.” Hon är otroligt engagerad, energisk och varm med ett stor leende och nära till skratt.

Reseberättelse - NordicSurrogacy

sightseeingColombia - Nordic Surrogacy

Efter helgen startar vi veckan med att möta upp Andrea, Nordic Surroagcys koordinator på plats. Hon har ordnat en guidad sightseeing som kommer ta oss runt under förmiddagen. Vår guide Thomas är historiker och talar mycket bra engelska. Det här har alltså alla förutsättningar att bli riktigt bra. Vi startar på marknad Paloquemao med blommor, frukt och grönt samt tillagad mat. Väl där provsmakar vi en klassisk rätt som är en helstekt gris fylld men fläskkött, ris och bönor. Klassisk colombiansk matkombo och jättegott. Därefter har vi en provsmakning av exotiska frukter. Lyxigt med så mycket och god färsk frukt! Okej, kanske inte allt var lika gott 😉 men det var väldig kul att prova!!

Nästa stop är Monserrate, som ligger ytterligare några 600 meter över havet och känner vi av höjden. Utsikten är fantastisk och vi ser hela åttamiljoners-staden utbredd under oss. Av nyfikenhet testar vi Coca Tea som ska hjälpa mot höjdsjuka. Eftersom ingen av oss riktigt känner av höjden är det i ärlighetens namn ingen av oss som känner någon effekt. Inte heller smakar det särskilt gott – en blandning av gräs och örter.

På väg tillbaka till hotellet stannar vi i La Candelaria. Det är en del av Bogotá som byggdes under kolonialtiden. Husen är färgglad och låga. Här bor numera många konstnärer och studenter och är en mycket levande del av Bogotá. Precis som över resten av staden finns det gott om gatukonst och graffiti. Mycket är bedövande vackert och det finns stor variation i motiven. Det finns flera kända konstnärer, berättar guiden Thomas, som har just gatukonsten som ett specialintresse.

Vi börjar med en provsmakning av choklad i ett litet shoppingcenter. Jättegott såklart! Vi provar också en spännande het och sötsyrlig sås att doppa bananchips i. Allt är jättegott och vi passar på att köpa presenter till resten av teamet.

GatukonstColombia - NordicSurrogacy

Vi slinker in på ett café och testar naturkaffe. Gott men en helt annan smak än det vi är vana vid. Det här kaffet är ljust, lätt rostat, fruktigt och lite syrligt. Kul och enkel upplevelse!

La Candelaria är det sista stoppet på vår tur och vi lämnas av vid hotellet, där vi också blev upphämtade. Sammanfattningsvis var detta ett kul och intressant sätt att se mer av Bogotá och rekommenderas varmt.

LunchColombia - NordicSurrogacy

Gruppbild lunch - NordicSurrogacy

En av de absoluta höjdpunkterna på resan är att träffa några av de föräldrar som befinner sig här just nu. Vi träffas på en smått galen restaurang, Andres DC, där det finns gott om plats för 11 vuxna och tre nyfödda, barnvagnar och bilbarnstolar. Ljudnivån är hög, maten är god och det är stojigt runt oss. Vi har väldigt trevlig och barnen sover sig igenom det mesta av ståhejet.

Resterna av veckan ägnar vi åt att träffa partners. Vi besöker båda klinikerna och advokaterna de har anlitat och som har hand om den lokala juridiken kopplad till processen. För oss på Nordic Surrogacy är det viktigt att lyssna på blivande föräldrar och partners för att tillsammans förbättra processerna. Det är bl.a. det som är syftet med den här resan. Att fördjupa och förbättra samarbeten, relationer och utbyta erfarenheter. I en surrogatprocess kan många oförutsedda saker hända eftersom det är så många beroenden och människor inblandade. Då är det viktigt att det finns ett gediget och transparent partnerskap i grunden.

En förmiddag spenderar vi med att besöka hotell som erbjuder kort- och långtidsboenden. Vi besöker både rekommenderade och nya boenden. Syftet är att få till avtalspriser för blivande föräldrar som gör processen med oss. Boendena är bekväma i bra områden och i närheten av klinikerna i olika prisnivåer.

Generellt kan man säga att Bogotá är en livlig storstad och att det kan vara lyhört för trafik- och gatuljud. Kan vara bra om att be om boende högre upp för att dra ner på störande ljud. Å andra sidan tar sig livligheten i staden även uttryck som man gärna tar del av, tex genom musiken som spelas på torg och vid parker. Helt klart en stämningshöjare!

Under veckan provar vi en rad olika restauranger och kan konstatera att Bogotá erbjuder stor variation och det finns god mat i alla prisklasser. Vi testar allt ifrån typiska colombianska rätter, till tacos som serveras på olika kedjor till rikligt god fusion mellan det sydamerikanska och japanska köket.

När veckan går mot sitt slut och vi åker hem mot Stockholm finns tid för reflektion. Alla vi har mött under veckan har varit otroligt vänliga och uppskattat våra försök till att prata spanska. Helt tydligt är att man kommer långt genom att ta seden dit man kommer, allt är inte organiserat som det är i Norden, men det fungerar bra ändå.

Det har sammantaget varit en givande resa. Bra dialoger om förbättringar och justeringar med partners och en delad vision om att göra trygga och professionella surrogatprocesser för kvinnorna som bär barnen, blivande föräldrarna och barnen. Vi har upplevt och lärt oss mycket under resan som vi nu kommer kunna dela med er blivande föräldrar.

Läs mer om surrogatmödraskap i Colombia