Surrogatmödraskap: Reseberättelse från Georgien

Surrogatmödraskap: Reseberättelse från Georgien - Nordic Surrogacy

För Nordic Surrogacy är det viktigt att surrogatprocesserna vi erbjuder är trygga för all inblandade parter – surrogatmamman, de blivande föräldrarna och barnet. Genom samarbeten med professionella IVF-kliniker och partners erbjuder vi en rad olika program för ofrivilligt barnlösa. I början av oktober reste delar av vårt team till Tbilisi i Georgien för att besöka våra partners. För vår koordinator Anneli var det den första resan till destinationen. Nedan kan du läsa hennes reseberättelse.

Vi åker i natten mot Tbilisi. I Warszawa har vi mellanlandat i någon timme och planet är lite försenat men LOT Airways tar oss tryggt och säkert fram hela vägen.
Kliniken har bokat chaufför som möter oss på flygplatsen. Han tar genast våra väskor och börjar rulla ut dem i Tbilisinatten.

Det kulturellt och geografiskt närmaste jag har kommit att besöka Tbilisi är Kiev i Ukraina, där jag och min man gjorde våra surrogatprocesser. När vi rullar ut från flygplatsparkeringen till hotellet så tänker jag att det absolut är något som är likt men ändå inte – Tbilisi är mycket mer platt, med lägre hus och lite mysigare, mindre storstadskänsla. Uppe på ett berg syns ett torn som är upplyst helt i lila och vi alla i bilen enas om att det liknar Eiffeltornet.

Det slår mig att jag ser väldigt mycket fram emot morgondagen, då jag kan se allt i dagsljus, för staden verkar väldigt vacker och natten är ljum, likt en svensk sommarnatt.

Vi checkar in på hotellet vid 05.30. Efter några timmars sömn bär det av mot ett café i närheten av hotellet. Där möter vi Naia, som är partner till kliniken Invitro Life och Salome, som är min förlängda arm och koordinator i Georgien. Även juristen Sally är med. Det ska senare visa sig att hon är en mästare på guidning runt och runtom Tbilisi då hon är otroligt intresserad av (och utbildad inom) georgisk historia.

 

 

Surrogatmödraskap: Reseberättelse från Georgien - Nordic Surrogacy

Så börjar då dagens rundvandring i Tbilisi. Det har hunnit bli eftermiddag och det är varmt. Naia, Salome och Sally guidar oss med stort engagemang till fots runt i stort sett hela den centrala delen av staden. Vi ser Freedom Bridge, vi ser Old Town, och vi ser Justice House. Som faktiskt liknar Operahuset i Sydney litegrann, hinner jag tänka. Vi ser kyrkor och trånga gränder. Floden. Och likt alla andra stora städer så pågår renovering och restaurering av byggnader och gator lite varstans.

Det är en lugn stad, det är inte mycket folk i rörelse den här dagen. Tbilisi ligger i en dal, med höga berg som omger hela staden, vilket är otroligt vackert.

På eftermiddagen jobbar jag på hotellet medan de andra åker till kliniken för att träffa embryologen och få en rundtur på den helt nybyggda kliniken. De får se hur IVF, ett äggplock och insättning går till, samt hur embryon skapas.

Surrogatmödraskap: Reseberättelse från Georgien - Nordic Surrogacy

På kvällen äter vi en fantastisk middag av våra samarbetspartners. Alla är där, vi är en 20 stycken och tro mig, antalet maträtter som rullar in en efter en var säkert det dubbla. Jag fastnar för det georgiska ostbrödet khachapuri. Det georgiska vinet till är fantastiskt. Det sägs faktiskt att det allra första vinet gjordes i Georgien, så bara där skriver Georgien historia!

Med runt tre timmars sömn i kroppen, proppmätt efter alla fantastiska rätter och därtill många nya upplevelser och intryck under dagen, är jag rätt mör och vi funderar på hemgång. Men våra samarbetspartners insisterar på att vi absolut inte får missa utsikten över Tbilisi i mörkret, uppifrån en utsiktsplats som ligger långt upp på berget. Självklart vill vi inte missa det, så vi hoppar in i bussen med vår chaufför och slingrar oss upp på kurviga vägar i mörkret.

Väl framme så står vi bredvid ”Eiffeltornet” som lyser i lila som jag sett första natten. Det visar sig vara ett en TV-mast och vi är vi helt nockade över utsikten över Tbilisi nere i dalen. Månen lyser starkt över oss, och i dalen lyser hela stadens ljus. Det är bland det vackraste jag någonsin har sett. Så slingrar vi oss nedåt mot hotellet igen.

Dag 2 och upp igen, något mer utsövd. Mot kliniken Invitro Life för att göra intervjuer med teamet där. Bland annat med klinikchefen, koordinatorn, chefsläkaren och en kvinna som tidigare har varit surrogatmamma och nu är stöd för surrogatmammor på kliniken. Jag lyckas också pricka in rätt dag för att träffa en kvinna som valt att vara surrogatmamma åt ett par jag koordinerar. Hela besöket och alla intervjuer filmas och fotas av vår fantastiska fotograf Jonas Norén.

Efter intervjuerna så äter vi fantastisk georgisk mat (igen!) och sen bär det av mot förlossningssjukhuset.

Surrogatmödraskap: Reseberättelse från Georgien - Nordic Surrogacy

Förlossningssjukhuset Gagua clinic är en majestätiskt stor byggnad som ser nästan nybyggd ut. Vi får en guidad tur runt alla avdelningar av överläkaren för förlossningsavdelningen samt en koordinator. Det är ett privat georgiskt förlossningssjukhus. Vi ser förlossnings-avdelningen för barn födda via surrogatmödraskap, var surrogatmamman får vila och vård efter förlossningen och var föräldrarna kommer att bo med sitt nyfödda barn.

Jag samlar på mig så mycket information och intryck som möjligt. Jag vet att denna byggnad, med allt som finns i den, kommer vara en stor del av processen för de blivande föräldrar jag koordinerar. Många minnen kommer att skapas här. Många familjer kommer att bildas här. De känslorna vilar i hela byggnaden.

Organisationen och mottagandet på kliniken och förlossningssjukhuset bekräftar att blivande föräldrar, surrogatmammor och barnen kommer att vara väl omhändertagna här.

Efter en lång rundtur är dagen nästan slut. Vi alla åker tillbaka till hotellet för att få lite jobb gjort och sen bär det i väg igen.

Vi åker till ett område som heter Wine Factory, där restauranger ligger utspridda runt om en gammal tegelbyggnad som tidigare var just en vinfabrik. Det är ett hippt, yngre område, och vi äter tacos och dricker en cocktail till förrätt och sen den gudomligt goda georgiska maten igen. Denna gång provar georgiska stora, kryddiga köttbullar. Det är otroligt gott, och det smakar inte alls som hemma.

Dag 3 i Tbilisi och jag åker till kliniken tillsammans med vår fotograf Jonas för att träffa ett par som jag koordinerar, som vältajmat nog är på plats i Tbilisi dessa dagar. Vi har ett bra samtal om både Tbilisi och vad som händer i deras surrogatprocess. Sedan åker vi från kliniken tillsammans och vi skiljs åt vid vårt hotell.

Dags för utflykt. Vi åker tillsammans med våra samarbetspartners i samma grå buss med samma chaufför som så tryggt guidat oss runt hittills. Destinationen är Mtskheta, Georgiens tidigare huvudstad som ligger ca. 2,5 mil ifrån Tbilisi. Vi stannar först till på en kulle där det ligger en gammal kyrka med otrolig utsikt över både land och flod. I kyrkan behöver vi kvinnor ta på oss både sjal runt höften och över huvudet, som vi får låna ur kartonger som ligger utanför kyrkan.

Vi åker vidare till citykärnan av Mtskheta, där är det stor marknad. Jag köper varsin present till mina barn och sen slår vi oss ned vid en restaurang vid vattnet. Vi sitter på en stor terrass. Återigen så slås jag av hur magiskt vackert det är. Floden, bergen, månen ovanför – verkligen precis som en tavla. När det börjar skymma så dyker det också upp stora upplysta kors på bergen ovanför oss.

Vi äter god georgisk mat (igen) och här får vi prova något nytt – chinkali – som liknar stora dumplings.

Rätt som det är så börjar fyra körsångare sjunga georgiska sånger på en scen och vi slutar prata och bara lyssnar.

En magisk kväll, en magisk resa, är slut. Vi åker hem till hotellet för att sova några timmar och sen upp tidig morgon för att åka till flygplatsen.

Hem åker vi med Turkish Airways i modernare och bekvämare flygplan än på ditresan. Vi mellanlandar i Istanbul och våra planer att se mycket av flygplatsen grusas av att den är enorm. Vi hinner egentligen bara gå från gaten i ena hörnet till gaten i andra hörnet så är vi på väg hem.

Vi landar i Sverige – hela teamet med en varm känsla i magen – över Tbilisi som stad, den toppmoderna kliniken och förlossningssjukhuset och inte minst professionaliteten hos våra samarbetspartners – allting känns precis som vi vill att det ska kännas; tryggt för våra blivande föräldrar, barn, surrogatmammor och alla andra inblandade.

Ni som redan varit här vet hur fantastiskt det är och ni som har det framför er har verklig mycket att se fram emot. På alla tänkbara sätt!

Anneli, koordinator för Georgien

Läs mer om surrogatmödraskap i Georgien